Offices–Urban Planning

  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés
  • Offices–Urban Planning | Brenac & Gonzalez et Associés

Offices–Urban Planning


Offices

Competition 2016
Delivery 2021
Client
Surface 12 800 m²
Cost 19 M€ HT

The construction of head offices requires a great deal of attention. This means both providing a work place, but also of defining the framework for welcoming visitors, partners and, beyond that, to re-gild the image of Latécoère in the city.

The context of transforming Latécoère’s historic site adds a particular dimension to this, i.e. adapting a company to its time.

It is the wealth of viewpoints and the Campus concept that best define the spirit of the place; this context, which blends architecture and landscape, thus became the starting point for our project. The visibility of the building and its role in combining the shapes present on the site also constitute one of the major elements in our architectural choices.

However, reflection on the contemporary workspace cannot be excluded from such a program. This objective led us to look for generic and flexible trays with screens every 1.35 meter so that each corporate culture could find its place: partitioned or landscaped. However, these standard spaces are complemented by “third spaces”, new areas of sociability, creativity and harmony. These spaces for conversation become essential. Present at every level, these spaces make it possible to diversify and enrich its volume while enhancing the quality of life at work as a corporate value.

Integrating the notion of climate, these third spaces are also present outside, with numerous green terraces enlivening the building with informal workplaces.

Echoing the shapes of the buildings’ layout, the principle of the façades is based on a kinetic reading of the building, so we looked for a texture, a relief that catches the light and offers a changing reading of the building according to each viewer’s movement. For this, three bridge materials were chosen: glass, anodized aluminum and polished-mirror Alucobond.

The architecture we have chosen for the new building strives to enhance Latécoère’s prestige, the name of which is associated with state-of-the-art aeronautics and innovation.