IPSO FACTO


Offices

Competition 2013
Delivery 2017
Surface 14 126m²
Cost 29.7 M
Project Manager Samuel Chapuis-Breyton
Landscape design JM Rameau

Photos IDA + (vues perspectives)

Surrounded on one side by an imposing tertiary building and on the other by a housing project, the building located in Montrouge has a “comb-like” shape, with a central linear body supplemented by 5 lower-down perpendicular volumes, the hollows of which are occupied by gardens and terraces.

The façades’ composition is dominated by horizontality, alternating glass strips and solid spandrels. The latter are dressed with an extruded-aluminum tube cladding in square and variable sections. Placed vertically and randomly spaced, these profiles are lacquered in a range of colors from white to gold. The brilliance of the material changes the building’s appearance as the light changes. This capture of the sun’s rays amplifies the effect of vibration, multiplies the chromatic shading and constantly modifies the way the building is perceived.